Fericirea este starea de homeostazie emoțională

Corpul nostru ne transmite mesaje sub formă de senzații, starea de echilibru și armonie corporală se numește homeostazie, dar în fața oricărui stimul ce afectează această stare de bine corpul reacționează. Mintea noastră ne trimite deasemenea mesaje despre starea noastră emoțională, aceste sentimente primare sunt de multe ori acoperite de societate sau de mediul familial cu sentimente secundare acceptate de cei din jur ca adecvate. De exemplu: un băiețel nu își poate exprima tristețea, „Băieți nu plâng” dar este încurajat să își exprime furia chiar și în momentele de tristețe, astfel cu timpul el va înlocui sentimentul autentic de tristețe cu sentimentul secundar de furie acceptat; în cazul fetițelor se întâmplă invers, furia este acoperită de tristețe. Rolul acestor mesaje este de a ne proteja și informa dacă trăirile noastre interne corespund evenimentului prezent sau sunt sentimente trecute neexprimate. Fericirea este starea de homeostazie a emoționalului, este stare în care sunt împăcat cu mine și nu am un conflict interior sau exterior. Sentimentele evoluează în stadii naturale: când ceva ne deranjează ne deplasăm spre furie (de nivel scăzut), apoi în funcție de cauza conflictului ne deplasăm spre tristețe (pentru trecut) sau teamă (pentru viitor), pentru a reveni la starea de fericire, după rezolvarea dificultăților apărute.

unsubscribe_emoticon

Tristețea, corespunde evenimentelor din trecut, apare ca reacție la pierdere, este descoperită în prezent astfel este strâns legată de furie. Pentru a depășii tristețea avem nevoie de consolare, acceptare, dragoste, empatie și susținere, avem nevoie de permisiunea de a fi triști și a ne exprima furia, nemulțumirea.

imagesFuria, apare în fata unui obstacol și este energia care ne ajută să rezolvăm problemele, sentiment autentic pentru imposibilitatea de a rezolva problemele de aici și acum. Exprimă nevoia de a fii auzit, nevoia de a păstra relația, nevoia de cooperare. Rezolvarea furiei se poate face într-un mod asertiv, prin exprimarea nevoilor și soluționarea situației într-un mod avantajos pentru toți cei implicați.

technology_4against_emoticons_525x375_54992000Teama, frica apare când ne așteptăm la ceva amenințător iar corpul nostru se pregătește de reacția fugă, luptă sau îngheț. Apare în relație cu evenimentele viitoare, pentru lucrurile ce s-ar putea întâmpla, pe care nu le putem controla și ne sperie. Exprimă nevoia de protecție, adăpost, siguranță, alianță, sprijin, nevoia de a ne simți protejați pentru a ne putea accesa furia și să ne confruntăm cu frica, rezolvând problema și revenind la starea de bine.

emoticoane-331x219

Bucuria are o calitate atemporal și reprezintă starea de bine, de confort pe care ar trebui să o experimentezi zilnic. Fii bucuros ca te-ai dat jos din pat, ca ți-ai băut cafeaua, ca ți-ai văzut partenerul, ca exiști. Dă-ți permisiunea de a fii fericit.

halfemptyDar mai apare un sentiment de vid, de gol interior ce nu poate fi explicat, experimentat, înțeles sau acceptat. Vidul este definit ca absența materiei dintr-un anumit spațiu, în cazul nostru ca absența sentimentelor, a senzațiilor a ceva ce ar trebui să fie și nu a fost. Golul, este o interpretare dureroasă, ca un ingredient vital lipsește din interior. O posibilă cauză pentru apariția acestui sentiment este creșterea și dezvoltarea copilului într-un mediu lipsit de emoții, cu o salbă conectare cu figurile parentale. Acești copiii își înăbușe emoțiile pentru a nu îi deranja pe părinți lor și pot deveni adulți insensibili față de emoțiile lor sau ale celorlalți.

Vidul e dimensiunea metafizică a tăcerii

Winnicott,  în cartea „Spaima de prăbușire”, definea vidul ca bază a învățării. Sunt multe persoane care la un moment dat experimentează „vidul” senzația de gol, că acolo unde ar trebui să fie suferință nu este nimic. Autoarea consideră că vidul aparține trecutului, unui moment anterior în care noi am așteptat să se întâmple ceva bun și nu s-a întâmplat nimic, el nu reprezintă o traumă ci lipsa unei experiențe pe care copilul nu a știut cum să o catalogheze. În terapie, clientului îi este „ușor” să povestească o traumă, un sentiment negativ, un eveniment care l-a marcat; dar cum poți să îți amintești ceva care nu s-a întâmplat atunci când te așteptai să se întâmple. Nu poți exprima vidul, doar poți remarca lipsa unui sentiment primar. Este nevoie de o maturizare psihologică pentru a înțelege această stare. Vidul fiind o condiție necesara și prealabilă  a dorinței. Persoanele se tem de ideea de vid și, pentru a se apară, vor construi un vid controlat prin alimentație sau vor încerca să umple compulsiv acest hău înfricoșător cu diferite comportamente ce se pot transforma în adicții (droguri, alcool, schopping, sex). Dacă vidul nu a fost experimentat ca atare la începuturi se poate transforma într-o stare permanentă de goliciune interioară, căutată compulsiv.

În relație cu terapeutul, clientul poate experimenta vidul și poate tolera aceasta stare datorita Eului auxiliar. Aceasta stare ce nu a fost trăită, simțită în trecut poate fi experimentata în prezent pentru prima data în relație.

 Învață să îți exprimi emoțiile, să găsești persoane potrivite care te pot înțelege și care te acceptă necondiționat. Iar primul tău aliat care te acceptă necondiționat, ești chiar tu.

3 gânduri despre &8222;Fericirea este starea de homeostazie emoțională&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s