Dana Grasa

Nu știu dacă vi s-a întâmplat ca atunci când nu vă amintiți de o persoana sa îi alocați un apelativ pentru a vă face înțeleși: „Ana Blonda”, „Vera aia Mică”, „Dana Grasa”. Apelativ care rămâne cu persoana și o definesc în fiecare ipostază ajungând chiar să își piardă prenumele, devenind pentru toată lumea Dana Grasa.

Cred că acestă etichetă a dat bătaie de cap multor persoane care datorită formei rubuensiene și-au pierdut identitatea devenind Grasa/Grasul. S-au expus la regimuri draconice doar pentru a obține acea formă ideala a corpului, doar pentru a fi plăcute crezând că așa vor obține tot ceea ce și-au dorit, prieteni, un job și un iubit. Toate acestea pentru a avea un loc în lumea celor slabi și fericiți dar dietele restrictive nu îți aduc fericirea și doar îți distrug corpul permițându-i unei simple răceli să te doboare.

Știu că sunt oameni cărora le e mai ușor să arunce cu noroi și să desconsidere o persoană doar pentru forma corpului, că poți să vezi pe chipul lor disprețul și cuvintele nerostite, că toate astea te conduc la tristețe și înapoi spre alimentele de confort și astfel te adâncești și mai tare în depresie, închizând cercul vicios. Izolarea din social nu rezolvă problema, închisă în casă în pijamale singurul lucru la care te poți gândi este la mâncare. „Când sunt așa de deprimată mâncarea e singurul lucru care îmi mai dă puterea să meargă mai departe”, îi mărturisea lui Yalom una din pacientele lui, ca și cum ciocolata ar putea să umple golul singurătăți, poate că pentru câteva minute ai să te bucuri de dulceața ei și toate problemele vor dispărea pentru o clipă, dar singurătatea revine și pofta de mâncare odată cu ea.

Dacă te-aș ruga să enumeri toate lucrurile pe care le iubești în viață, câte ai spune până să îți amintești de tine? Dacă tu nu te iubești și nu te accepți pe tine așa cum ești cum poți să le ceri celorlalți să te iubească și să te accepte. Primul pas în orice demers de schimbare este asumarea responsabilității, pentru propria suferință și nefericire. În momentul când ceilalți nu vor mai fi de vină pentru problemele tale, nici componenta genetică, nici alimentele bogate în calorii cărora nu le poți rezista, atunci vei conștientiza că la tine este cheia.

Evaluează pe o scara de la 1-10 nivelul de sinceritate, față de tine și față de ceilalți? Câți dintre prietenii tăi te cunosc cu adevărat? Ce reprezinți tu pentru ei? Dacă te încadrezi în tiparul „grasului jovial” fiind un bun ascultător și oferindu-le momente de bucurie celorlalți? Dacă dezvălui din adevăratele tale sentimente sau afișezi o veselie artificială?

„Relațiile interumane sunt cele care vindecă -considerațiile pozitive și necondiționate, acceptarea fără judecăți de valoare, angajamentul autentic, înțelegerea empatica”.(I.Yalom, Călăul dragostei)

Îți propun sa semnezi un contract, tu cu tine, în care să nu îi mai desconsideri pe ceilalți și capacitatea lor de a fi empatici față de problemele tale, în care să nu te mai desconsideri pe tine și în care să începi să îți îngrijești corpul așa cum merită. Să cauți ajutor de specialitate ce poate veni de la un psiholog sau un grup de suport în care să poți discuta despre tendința de a îți ascunde sentimentele, de a te refugia în mâncare și să descoperi de ce ai pus acest scut de grăsime între tine și lume, de ce te protejează. Abia după ce vei reuși sa îți aduni întreaga forță interioară vei putea începe să lucrezi la pierderea kilogramelor. Abia atunci poți apela la un nutriționist care să îți construiască o dietă personalizată și să te îndrume spre o alimentație sănătoasă.

„Starea de bine depinde de forul interior al fiecărei persoane. Vestea bună este că acest for interior se poate autoeduca și schimba, iar schimbarea se va vedea la exterior”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s