Dușmanul sălășluiește în personalitate

Personalitatea unui om se referă la maniera lui de a percepe lumea și propria persoană, la modul de a reacționa sau comportamentul acestuia. Cei care au o personalitate dificilă nu își percep întotdeauna propriile comportamente ca fiind rigide, ei nu adoptă aceste comportamente din plăcere ci din teama că vor fi abandonați, neînțeleși sau agresați. Schimbarea se face prin conștientizarea comportamentului, prin învățarea unor noi deprinderi, reguli de conduită și debarasarea de mecanismele de apărare ce i-au ajutat în copilărie să supraviețuiască, dar care nu le mai sunt utile, adultul are instrumente noi de a face față problemelor în aici și acum.

Dacă ne-ați urmărit până acum, și sper că ați făcut-o, ați remarcat că personalitatea celor cu TCA se caracterizează printr-o dorință exagerată de ordine, rigiditate și autocontrol. Munca și respectarea regulilor ad-literam se află pe primul loc în viața individului. Trăsăturile principale atrag atenția asupra unei adaptări de personalitate obsesiv-compulsivă: prin preocuparea pentru detalii, liste și obiective, pierzând scopul principal al activității; prin manifestarea perfecționismului; prin acțiunile dedicate muncii, până la eliminarea activităților de loisir sau petrecerea timpului cu prietenii și familia; prin caracterul rigid și conștiincios în îndeplinirea planului alimentar.

„M-am străduit să nu ridiculizez, să nu deplâng și nici să disprețuiesc acțiunile umane, ci să le înțeleg”

Sindromul obsesiv-compulsiv este o afecțiune des întâlnită, obsesia predominantă este legată de contaminare, cum era cazul lui Lady Macbeth care „obișnuia să își spele mâinile, un sfert de oră”, dar conținutul obsesiilor se adaptează cu trecerea timpului. În epoca lui Shakespeare  teama de holeră impunea un astfel de comportament obsesiv, astăzi teama de a te îngrășa, de a nu corespunde tiparului ne constrânge la comportamente obsesive cu privire la alimentație și sport. Sindromul asociat a fost descris ca preocuparea sau obsesia pentru înfățișarea fizică (ex. sindromul dismorfismului, depersonalizarea, tulburări alimentare). Atât compulsivitatea cât și impulsivitatea implică dificultatea de a întârzia sau inhiba comportamentele repetitive, deși mecanismele de acțiune diferă. Comportamentele compulsive reprezintă o încercare de a reduce anxietatea și disconfortul, în timp ce acțiunile impulsive sunt o încercare de a obține plăcere, excitare sau gratificare.
Ambele sexe prezintă comportamente impulsive: bărbații se axează pe exerciții fizice, explozii de mânie și comportament sexual; iar femeile fură, își smulg părul, se rănesc, cumpără și se hrănesc compulsiv. Nu este clar dacă aceste diferențe între cele două sexe sunt de natură hormonală, culturală sau o combinație între cele două. Gândirea obsesivă și comportamentele obsesive sunt aspecte caracteristice ale tulburări din spectrul obsesiv-compulsiv.

TOC

Aceste tulburări afectează un procent notabil din populația globală devenind astfel o problemă de sănătate publică tot mai îngrijorătoare –  2% – 3% (conform O.M.S.). Este cea de-a patra tulburare psihică în SUA  și este a zecea cauză de handicap din întreaga lume. Pentru acești suferinzi simptomele conduc la o debilitate psihică, în timp ce aceste obiceiuri neobișnuite conduc la izolarea din social.

Tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC) este clasificată ca o tulburare de anxietate și este definită ca prezența obsesiilor recurente (gânduri persistente, impulsuri sau imagini) sau a compulsiilor (comportament repetitiv sau modele de gândire induse în încercarea de a reduce anxietatea) care sunt mari consumatoare de timp sau produc un stres marcant sau o deficiență semnificativă în funcționarea individului. Aceste persoane recunosc că simptomele lor sunt exagerate și sunt prezentate ca gânduri sau comportamente egodistonice (conform DSM-IV). Pacienții știu foarte bine că obsesiile și compulsiile lor nu au sens și depun eforturi să le reziste și totuși, nevoia de a le duce la îndeplinire este adesea copleșitoare. Această discrepanță între înțelegerea faptului că aceste obsesii și compulsii sunt iraționale și nevoia copleșitoare de a le îndeplini contribuie la imensa anxietate asociată cu această tulburare.  Descoperirile în farmacologice și neuro-imagistică au prezentat dovezi convingătoare care sprijină anomaliile neurobiologice la pacienții care suferă de TOC și TCA.

În ceea ce privește tratamentul, terapia comportamentală și antidepresivele serotoninergice sunt eficiente și recomandate, dar aproximativ 50% dintre pacienții care necesită tratament, nu beneficiază de acesta, deoarece unii refuză tratamentul iar alții întrerup tratamentul din proprie inițiativă și prin urmare nu se observă nici o schimbare.

www.madebyvadim.comAceastă boală a fost ilustrată în filmul „Mai bine nu se poate” cu care Jack Nicholson a câștigat un premiu „Academy Awards”. Cameron Diaz se ferește să atingă clanța de la ușă, David Beckham insistă ca așternuturile și prosoapele sa fie perfect aranjate, Victoria, spune că totul trebuie sa se asorteze și să fie simetric. Iar Alec Baldwin este obsedat de curățenie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s