„Infertilitatea este pedeapsa naturii revoltate”

Corpul femeii suferă transformări de la o etapă la alta, dacă în adolescență este nevoie de o continuă adaptare între imaginea socială și imaginea reală a corpului, în perioada de fertilitate a femeii corpul se schimbă pentru a îmbrățișa miracolul vieții. Acest proces de transformare poartă denumirea de obezitate ginoidă și apare datorită activități ovariene, când secreția de estrogen crește determinând depunerea grăsimii în partea inferioară a corpului: șolduri, coapse și gambe, pregătind astfel corpul femeii pentru a deveni mamă.

Sistemul genital este sistemul fizic care permite reproducerea și sexualitatea între Yin (femininul) și Yang (masculinul). Dar procrearea nu se reduce numai la nivel fizic, să dăm viață, ci și la capacitatea noastră de a crea, de a da naștere ideilor, proiectelor în lumea noastră materială; cum nici sexualitatea nu se reduce la actul fizic, ci la dorința de a oferi și primi plăcere, la acțiunea noastră asupra celuilalt, la puterea noastră de a ne abandona, de a iubi și de a ne lăsa iubiți. Disfuncționalitățile sistemului genital ne vorbesc de dificultatea noastră de a trăi și de a accepta o nouă viață, ele ne dezvăluie relația cu partenerul în principal, dar și suferințele, frustrările, conflictele și locul pe care îl ocupăm în casă și în lume.

 „Sarcina este un proces care te invită sa te predai forței nevăzute a vieții.”

1-8-5787photo-1415822138156-fd0cd874335a

Patologia care ne atrage atenția în cadrul tulburărilor de comportament alimentar este amenoreea, definită ca absența ciclului menstrual. Aceasta este de două feluri: primară, când apariția menstruației, la tinerele care au depășit vârsta pubertății, întârzie să apară și secundară ce survine după o perioadă de menstruație normală.

Amenoreea secundară hipotalamică este unul dintre efectele pierderii în greutate care dezvăluie problemele hormonale ce se ascund în spatele dorinței de a slăbi, dar și teama de a da viață, lipsa de încredere, sentimente de  vinovăție sau angoasă. Principalul conflict în cazul tulburărilor de comportament alimentar pare a fi neacceptarea feminității, urmat de negarea corporalității, a sexualității și a dorinței de a fi mamă. Patologia începe cu dorința de a pierde kilogramele în plus, dar în spatele acestei dorințe se ascund conflicte interne nerezolvate. Amenoreea ne vorbește de pierderea fertilității feminine, aceasta având o puternică imagine socială inconștientă de inutilitate, ca și în cazul menopauzei.

Controlul ciclului menstrual are loc la nivelul hipotalamusului care funcționează ca un senzor general pentru starea de bine a organismului: percepe semnale legate de temperatura corpului, metabolism și rezervele nutriționale. Dacă greutatea corporală scade sub 15% din greutatea recomandată, funcționalitatea hipotalamusului este alterată cauzând iregularitate menstruală. Acesta este un mecanism de apărare pe care organismul îl pune în aplicare atunci când greutatea corporală nu poate susține o sarcină, punând în dificultate viața mamei și a bebelușului, oprirea menstrei are și rol de protecție pentru a evita instalarea anemie, într-un corp și așa slăbit de restricțiile nutriționale auto-impuse. Astfel producția de estrogen scade, sistemul reproductiv intrând în pauză până ce corpul își recapătă starea normală de funcționare. Consecința directă a scăderii nivelului de estrogen este infertilitatea și instalarea osteoporozei.

S-a apelat la anticoncepționale ca tratament pentru a substitui lipsa estrogenului și reluarea ciclului menstrual, dar acest tratament nu redă densitatea osoasă pierdută și nici fertilitatea. Prevenția este cea mai bună armă împotriva tulburărilor de comportament alimentar, nu permite ca o dietă să îți controleze viața nici ție și nici prietenilor tăi, caută ajutor de specialitate cât mai repede cu putință.

„Nu poți căuta fericirea când îți construiești corpul ființei pe baze eronate”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s