Două întrebări esenţiale, înainte să înceapi un regim alimentar

Am fost întrebată dacă am ceva împotriva dietelor alimentare?

Da, atâta timp cât dieta îți controlează viața și orice activitate a ta este influențată de așa zisul „regim de slăbit” atunci da, am o problemă cu dietele restrictive, haotice, miraculoase. Dacă căutăm în dex dieta este definită ca „regim alimentar care elimină sau limitează consumul unor alimente sau băuturi în scopul profilactic sau terapeutic”.  Dacă folosim dietele rapide în locul rațiunii, cumpătării și al echilibrului, pentru a elimina kilogramele acumulate, să ne așteptăm nu doar la o suplețe fizică ci și la una psihică.

Două întrebări pe care fiecare trebui să și le pună, înainte să înceapă un regim alimentar:

Este justificată sau nu, cura de slăbire?

  • În cazul necesități organice, medicale de a elimina kilogramele în plus pentru a favoriza echilibrul organismului.
  • În cazul unor intoleranțe la anumite alimente sau tulburări ale sistemului endocrin.
  • În cazul dorinței de a arăta mai bine, de a ne defini un nou look, determinându-ne poziția socială și noul statut.

În primele două cazuri sunt de acord cu un regim alimentar personalizat, întocmit de un nutriționist în baza nevoilor nutriționale personale, în care să numărăm nutrienți aportați organismului pentru buna funcționare și nu caloriile consumate. În ultimul caz nu facem decât să devenim sclavii curelor de slăbire nejustificate, care te înfometează pe termen îndelungat sau scurt. Cu cât organismului i se refuză un anumit aliment cu atât pofta față de acel aliment va fi mai mare asta ducând inevitabil la comportamentul compulsiv și compensator întâlnit în bulimie.

Un regim după ureche poate creea un dezechilibru nutrițional și hormonal greu de restabilit, dereglări neuro-vegetative și psiho-afective. Motivele pentru care decidem să ținem un regim alimentar sunt variate de la preadolescență când corpul se dezvoltă mult prea rapid și fetele nu au timp să ajusteze imaginea corporală la imaginea reală până la motive de genul „nu îmi mai vin blugi din iarnă și nu am bani să îmi cumpăr alți”. Dacă nu putem controla motivația ce stă la baza unei astfel de decizi, putem măcar controla desfășurarea ei apelând la un regim de viață personalizat și echilibrat, evitând astfel prejudiciile morale și medicale ce ar putea apărea prin pierderea controlului asupra comportamentului alimentar.

De ce îmi doresc să slăbesc?

O interpretare la „modă” ar fi pentru frumusețe, imagine de sine, statutu socio-profesional. Dar în spatele acestei dorințe se ascund frustrări, neîmpliniri, refulări, conduite de risc, abandon, carențe afective și comportamentale, toate înghesuite în trei cuvinte „cură de slăbire”. Astfel de persoane ajung să desconsidere contextul, pe ceilalți și cel mai grav propria persoană. Desconsideră sănătatea fizica și psihică dorindu-și altceva, un ideal.

Implicațiile pe care un regim alimentar haotic le are asupra fizicului sunt evidente, de la anemie la gastrită și malnutriție. Implicațiile psihice se observă prea târziu prin scăderea calității vieții, scăderea puteri de concentrare și a mecanismelor de învățare, diminuarea atenției și izolarea din social. Legătura dintre stomac și psihic este cunoscută de la Pavlov încoace, stomacul digeră pe lângă impresiile fizice ale alimentelor și sentimentele psihice ca nemulțumirea, frustrarea, stresul, frica și chiar dragostea. Se consideră că agresivitatea și resentimentul accelerează trecerea hranei prin stomac în timp ce anxietatea și emoțiile puternice produc spasm piloric, blocând digestia.

Noțiunea de sănătate mintală este definită ca: existența unei stări de echilibru, de bine , a unui confort psihologic, somatic și social al individului. Responsabilitatea alegeri și mențineri unui stil de viață sănătos este în totalitate a persoanei, care trebuie să urmărească un comportament pentru sănătate. Alimentele trebuie să fie în primul rând un factor de sanogeneză a organismului și nu un factor de stres.

„Fie te documentezi pentru viața și sănătatea ta, fie îi lași pe alți să te folosească.  La casa de marcat când plătești cu bani și peste ani când plătești cu sănătatea!”

Un gând despre &8222;Două întrebări esenţiale, înainte să înceapi un regim alimentar&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s