Campania Internațională de Conștientizare a Tulburărilor de Comportament Alimentar

Tulburările de comportament alimentar au o rată mare de debut în gimnaziu, când corpul fetiței începe să se dezvolte. Profesorii sunt o sursă excelentă pentru identificarea timpurie a elevilor care se confruntă cu o tulburare de alimentație. Acestea nu sunt întotdeauna vizibile, ele nu țin cont de rasă, sex, vârstă, status social sau situație familială. Primele semne care apar în școală sunt bârfele, acele zvonuri răutăcioase despre un copil. Zvonurile contribuie la izolarea elevului și întăresc comportamentul disfuncțional îndepărtându-l de suportul și ajutorul de care are nevoie. Profesorul are obligația morală să pună capăt bârfelor, acestea amplifică sentimentele de disconfort, nesiguranță și frică; să prezinte adevarul cu privire la T.C.A. ca fiind o problemă psihologică și să rupă mitul „glamorous” prezentat în media.

Ideile preconcepute despre tulburările de comportament sunt:

  1.  Reprezintă o alegere a persoanei, este suficient să îi spui să se potoleascăFALS. T.C.A. este catalogată ca o tulburare psihiatrică pe care pacientul nu o dorește și pe care părinți nu o cauzează.
  2. Toată lumea vorbește de diete, e ceva normalFALS. Chiar dacă trăim într-o societate preocupată de aspectul fizic și de o alimentație sănătoasă, asta nu înseamnă ca T.C.A. este ceva normal, atunci când toate gândurile tale sunt îndreptate spre mâncare, când te simți vinovat că ai încălcat regimul, când mănânci compulsiv și folosești metode de compensare pentru a nu lua în greutate, când alimentația sănătoasă pune stăpânire pe viața ta atunci o banală dietă devine o tulburare de comportament alimentar.
  3. Tulburările alimentare sunt boli socioculturale, nu este o chestie serioasăFALS. Vezi articolul Valențele tulburărilor alimentare
  4. Doar Anorexia și Bulimia nervoasă sunt grave tulburări de comportament alimentar – FALS citește Prezentare generală a TCA
  5. Dacă persoana susține că deține controlul, ar trebui să avem încredereFALS. Acesta este paradoxul T.C.A. persoana crede că deține controlul și este încurajată pentru tăria de caracter cu care urmează un anumit program alimentar când de fapt ea a pierdut de mult controlul asupra vieții sale și tulburarea de comportament este cea care o controlează.
  6. Dacă nu ai o imagine scheletică, nu ești bolnavFALS. În cazul OrtorexieiDrunkorexiei și Hiperfagiei această regulă nu se aplică.
  7. T.C.A implică o relație deficitară cu mâncarea FALS. T.C.A. implică o relație deficitară cu imaginea corporală, stima de sine și nevoia de a fi în control.
  8. În cazul băieților nu trebuie să ne preocupăm că ar putea dezvolta o formă de T.C.A. –FALSManorexia și Bigorexia sunt tulburări ce afectează în principal băieții

photo-1440986078250-a8e8836efc6f

Comportamentele care se văd în sala de clasă sunt: oboseală și lipsă de energie; iritabilitate; dificultăți de concentrare; o scădere a interacțiunilor sociale până la retragerea din social; absenteism; creșterea semnificativă sau scăderea  performanțelor academice; evită să mănânce în sala de clasă (petreceri, sărbători); modificări fizice drastice și o comunicare obsesivă despre mâncare, exerciții fizice și greutatea ideală. Efectele fizice: dureri abdominale repetate, stări de leșin, deshidratare, hipotermie, cearcăne și bătături la nivelul degetelor în cazul Bulimiei nervoase. Schimbarea stilului vestimentar de la haine strâmte în perioadele când își etalează corpul la haine largi pentru a ascunde corpul anemic; ascunderea feminități prin sutiene sport car micșorează bustul, tăierea părului și a unghiilor. Orice comportament de tip repetitiv ar putea să ascundă o formă de T.C.A.  fiți atenți la drumurile frecvente la baie, o obsesie în spălarea mâinilor, alcătuirea de liste cu obiective, antrenamente fizice zilnice, agitație și colaje cu imagini idealizate ale corpului.

291
 Nu ești un desen, ești o persoană reală

Ce pot face profesorii?

  1. Pot să apeleze la personal specializat ca psihologul sau asistenta școlii care să poarte o discuție cu elevii care le ridică semne de întrebare.
  2. Ne pot contacta pentru a le oferi materiale informative gratuite sau pentru a le oferii elevilor în cadrul orei de dirigenție o prezentare despre efectele negative ale unei tulburări de comportament. Prezentarea are un scop informativ și educativ și este oferită voluntar de studenții de anul III de la Psihologie.
10428489_10203870001018215_3214507913700344763_n
Campania Internațională de Conștientizare a Tulburărilor de Comportament Alimentar
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s