Valențele tulburărilor alimentare

Tulburările de comportament alimentar (TCA) reprezintă o problemă cu care societatea modernă se confruntă cu o pondere din ce în ce mai mare, căreia i se atribuie în principal valențe sociale dar care este mai mult decât atât. TCA nu este un moft, o fiță de adolescente este o tulburare de comportament cu valențe psihologice și biologice. Statisticile sunt îngrijorătoare, anual sunt diagnosticați 20.000 de adolescenți cu TCA dintre care 57% se vindecă, 40% duc o luptă permanentă cu boala iar 3% mor în primul an de la diagnosticarea cu TCA. În mediul universitar prevalența este de 30% între femei și de 5% între bărbați care prezintă una din formele de TCA și nu sunt diagnosticați. Cea mai frecventă tulburare de comportament între studenți este Drunkorexia, aceștia combină cu alcoolul o alimentație și așa săracă în nutrienți.

Primul pas în dezvoltarea unei tulburări începe cu prima dietă, regim alimentar, 95% dintre femei au ținut măcar o dată o dietă. The Eating Disorder Referral and Information Center din America estimează că numărul real este 10 milioane de persoane care suferă de una din formele de TCA

  • Valența socială  pentru că nu este vorba doar de ceea ce mâncăm ci de modul cum ne prezentăm corpul în societate. Cu mândrie, dezgust, încredere sau timiditate. De multe ori imaginea din oglindă este o proiecție subiectivă supusă unor norme și restricții sociale. Mass-media nu poate fi considerată ca unica vinovată, deși ea crează tendințe și influențează societatea prezentă și viitoare. Dacă vrei să citești mai multe despre impactul social în viața individului citește O femeie frumoasă nu urmează mulțimea și Corpul ca obiect de consum
  • Valența psihologică pentru că trădează o relație deficitară cu corpul, cu imaginea de sine, caracteristică persoanelor cu o adaptare de personalitate obsesiv-compulsivă care nu pot controla mediul și care își exercită controlul asupra propriului corp. În viața copilului un rol important în formarea imaginii de sine îl joacă mama și etapa oglindirii, ce reprezintă un moment esențial în dezvoltarea copilului și a adolescentului.
  •  Valența biologică  pentru că la nivelul hipotalamusului în cadrul nucleului acumbes întâlnim neuronii care au rol în regularizarea apetitului; acestia sunt neuronii anorexigeni POMC care induc senzația de sațietate și neuronii orexiogeni NPY/AgRP care induc senzația de foame. Noi descoperiri se fac la nivel biologic zilnic, neuropsihologia avansând cu pași rapizi spre înțelegerea mecanismelor ce stau în spatele acestei tulburări.

Poți afla mai multe informații urmărind filmulețul lui Chris Thornton,’The brain, the mind and eating disorders’ at Mind & Its Potential 2012

Anunțuri

2 gânduri despre &8222;Valențele tulburărilor alimentare&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s